Keloğlan Masalları: İsraf

Keloğlan Masalları

Keloğlan Masalları: İsraf, Keloğlan, Uzun ve Huysuz geçit saatini kullanarak bir eve giderler. Evde masanın üzerinde yarım bırakılmış bir sürü yemek vardır. Ayrıca gündüz vakti ışık yanıyor, musluktan ise su damlıyordur. Keloğlan bu evde ne kadar çok israf edilen şey var diye düşünür. Huysuz'la beraber kendi çabalarıyla musluğu kapatıp, ışığı söndürürler. Bu sırada Uzun israf olmasın diye masada ne var ne yok yemiştir. Çok fazla şey yediği için kıvranmaya başlar. Keloğlan artık köye dönme zamanı geldi deyip saati çalıştırır. Köye döndüklerinde Keloğlan köy meydanında arkadaşlarına bir ziyafet verir. Kara Vezir'de bu ziyafete katılır. Fakat çocukların çoğu yiyecekleri israf ederler. Keloğlan anlaşılan israf bizim köyde de var der. Balkız bir gün yemek kalmazsa o zaman görürler der. Keloğlan daha sonra eve gider. Annesi onu çok özlemiştir oğluna sıkıca sarılır. Gel yemek hazırladım yemeğini ye der. Keloğlan köy meydanındaki ziyafetten geldiğini söyler. İnsanların yiyecekleri nasıl israf ettiklerini anlatır. Annesi sıkma canını oğlum bazı insanlar böyledir işte der. Dökmesi için çöp kovasını oğluna verir.

Keloğlan çöpün içinde yenmemiş yemekleri ve ekmekleri görüp annesine sorar. Sen de mi yemekleri israf ettin der. Annesi sen olmayınca bende hepsini bitiremedim oğul deyince Keloğlan o zaman yiyeceğin kadar yapsaydın der. Daha sonra tekrar ziyafetin olduğu yere gider. Bilgecan dedeye rahatsızlığını anlatır. Aklına bir fikir gelir. Ertesi sabah Keloğlan ve arkadaşları israf eden herkesin evindeki yiyecekleri saklarlar. Annesi, Kara Vezir, Uzun, Huysuz, Sinek ve arkadaşları tek bir lokma yemek bulamayıp açlıktan kıvranmaya başlarlar. Aradan iki gün geçmiştir. Açlıktan gördükleri her şeyi yemek olarak görmeye başlarlar. Kara Vezir, Huysuz, Sinek ve Tomurcuk ormanda yiyecek ararken açlıktan halsiz düşerler.

Bilgecan dede, Keloğlan, Balkız ve Uzun karşılarından gelirler. Ne o çok mu acıktınız derler. Huysuz evet açlıktan mahvolduk der. Bunun üzerine Bilgecan dede elinizdekinin değerini bilseydiniz, har vurup harman savurmasaydınız der. Tomurcuk haklısın dede der. Kara Vezir siz niye bu kadar iyisiniz yoksa sizde yemek var mı? diye Keloğlan'ın yakasına yapışır. Karnı guruldamaya başlayınca utanır. Hepsi bir ağızdan bir daha hiç bir şeyi israf etmeyeceğiz diye bağırırlar. Bilgecan dede artık dersinizi almışsınızdır der. Keloğlan bunun üzerine gerçeği anlatır. Yiyecekleriniz aslında bitmedi, aklınız başınıza gelsin diye hepsini büyük ambarda sakladık der. Balkız gidip büyük ambardan yiyeceklerini alabileceklerini söyler. Keloğlan bir daha israf etmeyeceğinize söz verir misiniz? diye sorar. Hepsi bir ağızdan söz diye bağırır. Herkes büyük ambardan yiyeceklerini evine taşır. Huysuz çuvalını yüklenip giderken Uzun ona israf etmemekle alakalı bir çok ata sözü söyler.

Benzer Birkaç Keloğlan Masalları Hikayesi Daha!

Bu hikayeyi beğendiyseniz, neden koleksiyonumuzdaki diğer eğlenceli "Keloğlan Masalları" hikayelerden birini daha okumuyorsunuz: