Rafadan Tayfa: Kelebek Etkisi

Rafadan Tayfa: Kelebek Etkisi bölümünde Hale ve Sevim mahallede ikram etmek için limonata yapıp tattırmak için birilerini beklemektedirler. Bu esnada Akın yanlarına gelir. Ona bir bardak limonata ikram edip nasıl olduğunu sorarlar. Akın limonataya tam not verir. Onlar limonata işi ile uğraşırken Mert ve Hayri Mertlerin evinin terasında vakit geçirmektedir. Mert okuduğu kitaba dalmışken Hayri de kağıttan uçaklar yapıp uçurmaktadır. Canı çok sıkılan Hayri Mert'den elindeki kitabı bırakıp kendisiyle oynamasını ister.

Rafadan Tayfa Hikayeleri

Mert kitaba öyle dalmıştır ki Hayri'yi duymaz bile. Hayri biraz ısrar edince Mert okuduğu kitabın çok ilginç bir konusu olduğunu söyler. Kitapta kelebek etkisinden bahsetmektedir. Teoriye göre bir yerde kanat çırpan bir kelebek başka bir yerde fırtınaya sebep olabilmektedir. Bu konu Hayri'ye çok saçma gelir. Mert işin aslını şöyle izah eder. Bir yerde olan küçük bir olay katlanarak başka bir yerde başka olaylara sebep olabilmektedir. Yani her olayın gerçekleşmesinde başka bir olayın etkisi vardır. Hayri Mert'in anlattıklarını çok saçma bulur. Elindeki kağıt uçağı uçurup, şimdi bu kağıt uçağın uçması başka nasıl bir olaya sebep olabilir ki? Diye sorar.

Akın elinde boya kutusu ile kızların yanından ayrılıp eve doğru yürümektedir. Dikkatini bir anda yukarıda uçan kağıt uçak çeker. Bu sırada Kamil bisikleti ile sipariş dağıtmaktadır. Bir anda gözü yukarıdaki kağıt uçağa takılınca Bisikleti Akın'ın üzerine doğru sürer. Akın korkuyla elindeki boya kutusunu Basri amcanın bahçesine fırlatır. Boya kutusu Basri amcanın kafasına geçer. Kamil Akına çarpmamak için direksiyonu kırar ve duvara çarpıp düşer. Bahçeye baktıklarında kafası boya içinde olan Basri amcayı görüp korkuyla kaçarlar. Akın kaçmak yerine keşke yardım etseydik deyince birlikte Nuri Bakkala gidip boya çıkarıcı malzeme seçmeye başlarlar. Yumak kaşla göz arasında bir kutu deterjanı alıp kaçar. Kamil boşver önemli değil deyip boya çıkarıcı malzemeyi alıp Basri amcanın evine doğru giderler.

Yumak kaçırdığı deterjanı yola döker. Rüstem ağabey el arabasına yüklediği malzemeler ile deterjanın üzerine görmeden basıp geçer. Yokuştan çıkarken deterjan yüzünden ayağı kayar. El arabası yokuştan aşağı kayar gider. Az ilerideki kızların limonata tezgahına çarpıp parçalanmasına sebep olur. Basri amca kafası boya içinde yanlarına gelip neler olduğunu sorar. Bu sırada Akın ve Kamil'de gelirler. Bir uçağın nelere sebep olduğunu görünce şaşkına dönerler. Hayri'nin fırlattığı uçak katlanarak başka olayların olmasına sebep olmuştur. Yani Mert'in bahsettiği "Kelebek Etkisi" teorisine örnek oluşturmuştur.

Mert ve Hayri hiç bir şeyden habersiz diğerlerinin yanına gelir. Kamil kağıt uçak yüzünden mahallede olmadık şey kalmadığını anlatır. Mert Kelebek Etkisi teorisine örnek olduğunu söylese de Hayri hala ikna olmaz. Elindeki kağıt uçağı gösterip bir uçak böyle şeylere sebep olmaz der ve uçağı tekrar uçurur. Uçak bu kez çatıda anten tamir eden birinin dikkatini çeker. Adamın ayağının altındaki kiremit kayıp aşağı düşer. Elektrik tellerine takılan kiremit yeniden havalanıp çatıdaki Hayri'nin topuna çarpar. Top yere düşüp Hayri'nin yanına kadar gelir. Gördükleri karşısında Hayri "Kelebek Etkisi" teorisini kabullenir.