Rafadan Tayfa: İp Yumağı

Rafadan Tayfa: İp Yumağı bölümünde kahramanlarımız Hayri, Kamil ve Mert mahallenin her yerine dolaşmış olan ip yumağının esrarını çözmeye çalışmaktadır. Hayal gücü fazla gelişmiş olan Hayri bunun bir tuzak ve gizem olduğunu düşünmektedir. Daha mantıklı olan Mert durumun öyle bir şey olamayacağını, bunu sadece ipi takip ederek öğrenebileceklerini söyler. Hayri ısrarla bunun gizem olduğunu savununca her şeye çabuk kanan Kamil korkmaya başlar. Daha sonra Mert'in fikrinde karar kılıp üç koldan ipi takip etmeye karar verirler. Her konuda rekabet içinde olan Hayri ve Kamil bunu da yarışa çevirip, ipin ucunu ararken sağa sola koşturup dururlar. En sonunda bir yerde çarpışıp yere düşerler. Aklı selim karakterimiz Mert ikisine de kızar.

Rafadan Tayfa

Her zamanki gibi aralarında itişen Hayri ve Kamil'i ayırır. Bu işin yarışa dönüşmemesi için tek ipi takip etmeye karar verirler. İpin ucu Basri amcanın sokağına doğru gitmektedir. Kamil biraz korkar, yinede takibe devam ederler. Duvarın arkasından baktıklarında Sevim ve Hale'yi ip atlarken görürler. Kamil dalga geçerek Hayri'ye bahsettiğin gizem bu muydu der. Mert'le birlikte gülmeye başlarlar. Mert işin aslını öğrenmek için kızların yanına gider. Kamil ve Hayri'de peşinden gelir. Mert kızlara ipi nereden bulduklarını sorar. Sevim buradan geçerken tesadüfen gördüklerini ve ip atlamaya karar verdiklerini söyler. Hayri hemen olaya atlayıp ipleri mahalleye siz mi doladınız? diye çıkışır. Sevim abisine kızıp, bizi dinlemiyor musun? diye bağırır. Her konuda iddialaşmayı seven Hayri gelmişken ip atlamak ister fakat beceremeyip yere kapaklanır. Tekrar konuya dönüp ipi takibe devam ederler. İpin devamı Basri amcanın bahçesine doğru gitmektedir. Usulca bahçe kapısından girerler. İpin ucunu sessizce ararken bir anda içeriden Basri amca çıkıverir. Bahçesinin iplerle dolanmış halini görünce bir anda sinirlenip çocuklara bağırır. Bahçemi bu hale siz mi getirdiniz diye kızar. Mert sakin bir dille kendilerin yapmadığını, hatta kimin yaptığını aradıklarını söylese de Basri amca sakinleşmez. Çocuklar arkasına bakmadan bahçeden kaçarlar. Biraz soluklanan çocuklar pes etmeden mahallede aramaya devam ederler. İpin ucu başladıkları yer olan eski kamyonetin oraya çıkar. Kamil az önce kamyonete doğru giden bir ipin olmadığını söyler.

Mert bunu yapan her kim ise daha yeni buradan geçip kamyonete saklanmış olabilir diye tahminde bulunur. Yavaşça kamyonete yaklaştıklarında kamyonetin kasasında uyumakta olan Akın ve köpeği Yumak'ı görürler. Hayri'nin gizemi Akın ve Yumak'mış diye gülmeye başlarlar. Akın seslere uyanınca Mert neler olduğunu sorar. Akın annesinin bakkaldan çamaşır ipi istediğini, Yumak'ın da oynamak için ipi alıp kaçtığını söyler. Bütün mahallede köpeği kovalarken iplerin her tarafa dolandığını anlatır. İşin aslı böylece ortaya çıkar. bu sırada uykudan uyanan Yumak kalan ip yumağını alıp kaçmaya kalkışır. Akın yeter artık çok yoruldum, bırak o yumağı yere deyince akıllı köpek yavaşça ipi yere bırakır. Hayri yine şom ağzını açınca köpek ipi alıp yeniden kaçmaya başlar. Rafadan ekibi önce Hayri'ye kızıp sonra köpeği kovalamaya başlar.