Rafadan Tayfa: Trafik Haftası

Mert ve Kamil mahallede oturmuş okuldan gelecek olan haberi beklemektedir. Her ikisi de trafik haftası için müdür beyin seçtiği trafik sorumlusunun kim olduğunu merak etmektedir. Sokağın başında üzgün bir şekilde Akın görünür. Çocuklar merakla fırlayıp kimin seçildiğini sorarlar. Akın üzgün bir şekilde kendisinin seçilmediğini söyler. Mert o halde müdür bey kimi seçti diye sorar sormaz diğer taraftan eğlenerek koşan Hayri görünür. Hepsi bir anda Hayri mi seçildi yoksa diye şaşırırlar. Hayri yanlarına gelip kendisinin seçildiğini mahallenin ve okulun trafik sorumlusu olduğunu söyler. Her adımlarını dikkatle takip edeceğini söylerken Kamil, eyvah ki ne eyvah şimdiden havaya girdi bile der.

Rafadan Tayfa Hikayeler

Hayri trafik şapkasını takıp sokağın köşesinde işe koyulur. Gözüne ilk kestirdiği kişiler Hale ve Sevim olmuştur. Kızlar karşıdan karşıya geçerken Hayri elindeki düdüğü öttürüp onları korkutur. Yanlarına gelip siz ne yaptığınızı zannediyorsunuz der. Kızlar karşı kaldırıma geçeceklerini söyleyince Hayri onlara trafik kuralını hatırlatır. Karşıya geçerken önce sola, sonra sağa, sonra tekrar sola bakıp öyle geçmelisiniz der. Kızlar Hayri'nin tavrına biraz kızıp dediklerini yaparak karşıya geçerler. Kızlar gittikten sonra Rüstem ağabey yanına gelip ne yaptığını sorar. Hayri okulun ve mahallenin trafik sorumlusu seçildiğini söyler. Rüstem ağabey aman Hayri gözünü dört aç diye tavsiyede bulunur. Hayri havaya girip sen hiç merak etme ağabey der ve gözüne kestirdiği Kamil'in yanına koşar. Kamil elinde siparişlerle kaldırımda yürümektedir. Eli kolu dopdolu olan Kamil'in yanına gidip trafik kuralını ihlal ettiğini söyler. Bu kadar yükle trafiğe çıkılmaz der. Kamil ben kamyon muyum ne ihlali diye kızar Hayri'ye. Hayri hemen gidip bir el arabası bulur. Bütün siparişleri içine doldurup Kamil'in o şekilde gitmesine izin verir. El arabasını sürmekten kolları yorulan Kamil kızarak gider.

Aradan biraz zaman geçince Hayri bu kez de Akın ve Mert'in eline boya ve fırçaları verip mahallenin bazı yerlerine yaya geçidi çizdirir. Boya bitip de iş yarım kalınca Hayri yine abartmaya başlayıp kafasına göre kurallar uydurur. Mert bu duruma kızsa da Hayri, herkes bu kurallara uyacak arkadaş der. Tam bu sırada karşılarından Basri amca gelir. Mert Hayri'ye hadi bakalım kendi kurallarını Basri amcaya uygula da görelim der. Hayri yutkunarak Basri amcanın yanına gider. Mahalleye yeni yaya geçidi yaptırdığını açılışını da kendisinin yapmasını istediğini söyler. Daha sonra yaşlı adamı kolundan çekiştirerek karşıya geçirmeye çalışır. Basri amca o tarafa değil ben diğer tarafa gitmek istiyorum dese de Hayri dinlemez. Yeni boyanan yaya geçitlerinden ayakkabılarının altı boya olunca Basri amca iyice sinirlenip kızar.

Mert ve Akın bakkala gidip olanları Kamil'e anlatıp gülerken Hale ve Sevim'de gelir. Ellerinde Hayri'nin kurallara uymadıkları için verdiği trafik cezaları vardır. Mert Hayri her zamanki gibi işi biraz abarttı, kendisine verilen görevin dışına çıkmaya başladı der. Daha sonra aklına bir fikir gelir. Bildiğimiz halde kurallara uymadığımız için Hayri böyle davranıyor. Biz kurallara uyarsak ona da yapacak bir iş kalmaz der.

Bütün çocuklar mahalledeki yerlerini alıp trafik kurallarına uyarak karşıdan karşıya geçmeye, birbirlerine yol vermeye ve kaldırımın sağından yürümeye başlarlar. Bu şekilde Hayri'ye büyük bir ders verirler. Biz trafik kurallarını yeni öğrenmiyoruz bunları zaten biliyorduk derler. Kendisine yapacak bir iş kalmadığını gören Hayri yeteer diye bağırır.

Ertesi gün Mert ve Kamil sokaktaki bankta otururken Hayri elinde bir sürü kağıt ile gelir. Çocuklar onların ne olduğunu sorunca Hayri, müdür beyin verdiği emniyetten gelen teşekkür belgesi olduğunu söyler. Diğer kağıtlar da Hayri'nin kurallara uydukları için arkadaşlarına hazırladığı teşekkür belgeleridir. Hayri Akın nerede diye sorduğunda arkalarında yeni trafik sorumlusu seçilen Akın'ı görüp olamaaaz diye bağırırlar.