Rafadan Tayfa: Çember Yarışı

Rafadan Tayfa: Çember Yarışı bölümünde Hale ve Sevim mahalledeki oyun alanında beş taş oynarken Rafadan Tayfa çocukları çember sürerek alana gelirler. Kamil çember sürmeyi yeni öğreniyordur. Kamil önde diğerleri arkada çemberin peşinde koşarken bir anda çemberi ellerinden kaçırırlar. Çember mahallede yuvarlanıp kaybolur. Etrafa dağılan çocuklar çemberi aramaya başlar. En sonunda Mert bulur.

Rafadan Tayfa Hikayeleri

Koşmaktan yorulan çocuklar bankta dinlenmeye başlarlar. Aslında çember sürmeyi bilmeyen sadece Kamil değildir. Bu konuda diğerleri de pek iyi sayılmazlar. Hale ve Sevim sabahtan beri çemberin peşinde koşturdukları için çocuklara kızarlar. Bırakın şunu da beraber oyun oynayalım derler. Birlikte çember sürmeyi teklif ederler. Hale ve Sevim bu teklife sıcak bakmazlar fakat o kadar ısrar ederler ki çaresiz kızlar kabul eder. Fakat ellerinde sadece bir tane çember vardır. Sevim ben bu işi hallederim deyip Hale ve Akın'la birlikte Rüstem ağabeyin evine giderler. Rüstem ağabey çocukluğunda çok çember sürmüştür. Eski anılarını çocuklara anlatır. Daha sonra elinde olan iki çemberi onlara verir. Yalnız çemberin boyu Akın için faza büyüktür. Onu da hallederiz der. Doğruca Basri amcanın evine gidip kaynak makinesi ile çemberi küçültür. Bu sırada Basri amca çocuklara eski anılarını anlatır. Hale, Sevim ve Akın bize de çember sürmeyi öğret amca derler. Basri amca o işin uzmanının Rüstem ağabey olduğunu söyler.

Bir süre sonra çocuklar Rüstem ağabey ile Mert, Kamil ve Hayri'nin yanına gelirler. Rüstem ağabey çocukları toplayıp onlara çember sürmenin inceliklerini öğretir. Elinizi titretmeden çemberi dengede tutun diye tavsiyelerde bulunur. Bir süre sonra çocuklar boylarına göre çemberleri seçip sürmeye başlarlar. Daha tam sürmeyi öğrenmeden Hayri bir çember yarışı yapalım diye öneri sunar. Diğerleri önce biraz öğrenelim sonra yarışırız deyince Hayri korktunuz mu yoksa der. Rüstem ağabey yarış fikrini kabul eder. O gün, gün boyu çocuklar mahallede çember sürüp yarışa hazırlanırlar.

Yarış zamanı gelip çatar. İlk önce Hale, Hayri ve Kamil yarışacaktır. Rüstem ağabey ve Basri amca hakem olarak yerlerini alırlar. İlk yarışı arkadan gelen Hale son anda yaptığı bir manevra ile kazanır. Herkes Hale'yi tebrik ederken Hayri bu işin nasıl olduğunu düşünür. Rüstem ağabey yanına gelip çalışmayı bırakırsan böyle olur işte der. Bunun üzerine Hayri çemberi alıp kolunda çevirmeye başlar. Onu gören Kamil de çemberi belinde çevirerek eğlenmeye başlarlar.