Niloya: Hikaye

Niloya Hikayeleri

Niloya: Hikaye, Aşure ayı gelip çatmıştır. Niloya'nın annesi ve babaannesi mutfakta nefis bir aşure pişirmektedir. Niloya ise sabırsızlıkla aşurenin pişmesini beklemektedir. Aşure pişene kadar babaannesinden bir hikaye anlatmasını ister. Babaannesi bugün çok yorgun olduğunu söyleyip Niloya'dan bir hikaye anlatmasını ister. Niloya uzun uzun hangi hikayeyi anlatacağını düşünür fakat bulamaz. En iyisi bahçeye çıkayım bir hikaye bulursam dönüp anlatırım der. Niloya bahçede bir sağa bir sola dönüp durur. Sürekli aklında hangi hikayeyi anlatacağı vardır. Bu sırada Mete yanına gelip ne düşündüğünü sorar. Niloya babaanneme bir hikaye anlatacağıma söz verdim fakat aklıma hiç hikaye gelmiyor der. Bunun üzerine Mete hikaye anlatmada ne var ben sana bir tane anlatayım der. Düşünür fakat onunda aklına hiç bir şey gelmez. Olduğumuz yerde biraz zıplayalım belki aklımıza bir şeyler gelir der. İki arkadaş zıplarken birbirlerine çarpıp düşerler. Onların ilginç tavırlarını gören Niloya'nın babası yanlarına gelip ne yaptıklarını sorar. Niloya olanları ona da anlatır. Babası yaşadığın olayları düşün, etrafını gözlemle elbet yaşananlardan bir hikaye bulabilirsin der. Bunu duyan Niloya bir şarkı söyler.

  • Köyde küçük bir kız yaşarmış,
  • Bir de kaplumbağası varmış,
  • Bazen nehirde yüzer, bazen gök yüzünde uçarmış,
  • Kırlarda, bahçelerde Mete ile abisi ile,
  • Her gün başka bir hikaye mutluluktan uçarmış,
  • Gök yüzünde güneş sımsıcak bakarmış,
  • Köylerinden geçen nehir bir başka akarmış,
  • İşte benim hikayem bu, başka hikaye bilmem ben,

Niloya bir hikaye bulmanın sevinci ile eve koşar. Bu sırada aşure pişmiş annesi ve babaannesi kaselere koymuştur. Niloya sevinçle bir hikaye bulduğunu söyleyip anlatmaya başlar.

"Bir zamanlar küçük bir köyde küçük bir kız yaşarmış. Bu kızın tatlı mı tatlı bir babaannesi varmış. Bir gün babaannesi küçük kızdan hikaye anlatmasını istemiş. Küçük kız düşünmüş taşınmış, dere tepe düz gitmiş fakat bir hikaye bulamamış. Ayaklarına kara sular inmiş. Fakat yorulmasına değmiş çünkü babaannesini çok seviyormuş" Niloya hikayesini bitirince babaannesi bu hayatımda dinlediğim en güzel hikaye deyip torununa sarılır. Annesi aşureleri komşulara dağıtmamda kim bana yardım edecek diye sorar. Niloya sevinçle bekleyin komşular aşureler geliyor diye bağırır.