Rafadan Tayfa: İnatçı Lekeler

Rafadan Tayfa: İnatçı Lekeler bölümünde Mert, Kamil ve Hayri öğretmenlerinin verdiği temizlik yöntemleri ve temizlikte kullanılan doğal malzemeler konulu ödevi hazırlamak için terasta abartılı bir çalışmaya başlarlar. Sandalyelere serdikleri beyaz örtüleri çay, salça, yemek, tatlı ve çimen lekeleri ile bir güzel boyarlar. Aklı selim olan Mert biraz abarttıklarını düşünse de diğerleri aldırış etmeden ellerinden geldiği kadar örtüleri kirletirler. Çocuklar kendilerini kaybetmiş bir şekilde çalışa dursun aşağıdan gelen Sevim'in sesi ile irkilirler.

Rafadan Tayfa Hikayeleri

Sevim hani çalışacaktık diye çağırınca Mert biz çoktan işe başladık diye cevap verir. Bunun üzerine Sevim'de terasa çıkar. Gördüğü manzara karşısında şaşırıp bunu neden yaptınız der. Çocuklar ellerinen geldiğince durumu açıklamaya çalışırlar. Hayri her anne leke çıkarmada uzman, benim annem sır gibi saklar yöntemlerini der. Mert ise işte bu yüzden en iyi temizleme yöntemini bulabilmek için bu çalışmaya başladık der. Çim lekesini düşün, ya çimen lekesini şimdi karar ver bizimle misin, değil misin? derler. Sevim biraz düşünüp onlara yardım etmeye karar verir. Eline aldığı tahta kaşık ile temiz örtüleri o da kirletmeye başlar. Bir sepet dolusu lekeli çamaşır birirktirirler.

Mahalleye dağılıp kirli çamaşırları herkese dağıtırlar. Amaçları herkesin kendine göre kullandığı temizlik yöntemlerini araştırmaktır. Kamillerin dükkanının önünde toplanırlar. Bu sırada Fatma nine alışverişten dönüyordur. Çocuklara orada kirli çamaşırlarla ne yaptıklarını sorar. Çocuklar ödev konularından bahsedip en iyi leke çıkarma yolu nedir diye sorarlar. Fatma nine cevap vermeden arkadan Basri amcanın sesi duyulur. Karbonattır en iyi yolu der. Fatma nine karşı çıkıp sirkedir diye karşılık verir. İki huysuz karşılıklı sirke-karbonat tartışması yapar ve arkalarını dönüp evlerine giderler. Basri amca bahçede lekeli örtüyü karbonatla temizlemeye çalışırken, Fatma teyze de terasında sirkeyle leke çıkarmaya çalışır.

Bu sırada çocuklar mahallede çalışmalarına devam etmektedir. Rüstem ağabey elinde bir şişe sirke ile yanlarına gelir. Çocuklar hayırdır abi nereye gidiyorsun diye sorarlar. Rüstem ağabey Fatma ninenin sirke siparişi verdiğini söyler. Bu sırada Akın soluk soluğa gelip Basri amcanın üç kutu karbonat istediğini söyler. Rüstem ağabey olanlara bir türlü anlam veremez. Çocuklar ağabeylerini araya alıp olan biteni anlatırlar. İki ihtiyarında inatçı olduğunu lekeleri temizlemek için var güçleri ile çalıştıklarını anlatırlar. Buna bir çözüm bulmalıyız diye düşünürler. Rüstem ağabey önce sirkeli suda bekletip sonra karbonatla ovarsak ikisininde dediği olur diye bir çözüm üretir. Fakat iki ihtiyarı buna nasıl ikna edeceklerini bilemezler. Burada devreye Akın girer. Bir fikrinin olduğunu söyler. Daha sonra ayrıntıları anlatır. İki kola ayrılıp Fatma ninenin sirkeli suyuna karbonat, Basri amcanın karbonatlı suyuna sirke katarlar.

Günün sonunda iki ihtiyar mahalledeki meydana temizledikleri çamaşırla gelirler. Birbirlerine meydan okuyup kendi yöntemlerinin başarılı olduğunu söylerler. Çocuklar gerçeği anlatıp sularına karbonat ve sirke kattıklarını söylerler. Bu sayede en iyi yöntemi öğrenmiş olurlar. Bu sırada Hayri'nin ortalarda olmadığını farkederler. Hayri terastan onlara el sallayıp mahallelinin kullandığı bütün yöntemleri karıştırarak en iyi sonuca ulaşacağını söyler. Hepsi bir ağızdan aman Hayri sakın yapma demeye kalmadan Hayri bütün malzemeyi karıştırır. Bir anda terastan aşağıya köpükler saçılır.