Rafadan Tayfa: Salça Zamanı

Rafadan Tayfa: Salça Zamanı bölümünde Rafadan Tayfa ekibi Hale ve Sevim'le birlikte spor yapmak için mahallede toplanırlar. Kamil ısınma hareketlerini tamamlayınca grupları belirlerler. Hayri, Sevim ve Hale bir takım, Mert, Kamil ve Akın diğer takım olurlar. Birbirlerine meydan okuyup halat çekmece oyununa başlarlar. Hayri önemli bir taktik yapıp Hale'ye ipi çektirmez.

Rafadan Tayfa Hikayeleri

Mertlerin takımı ipi kendi taraflarına çekip kazanmak üzereyken Hale devreye girer. Büyük bir başarı gösterip Hale sayesinde oyunu kazanırlar. Oyun bitiminde Hayri'nin burnu bazı kokular almaya başlar. Diğerleri de dikkat kesilirler fakat kokuyu alamazlar. Hayri etrafı biraz daha koklayıp bunun yaz bitiminde etrafı saran salça kokusu olduğunu söyleyip salça zamanı diye bağırır.

Zaman kaybeytmeden mahalle meydanına masaları taşırlar. Salça işi en çok Hayri'yi mutlu etmiştir. Çocuklar bir hafta boyunca mahallede oyun oynayamayacakları için hayıflanıp dururlar. Akın olmaz sa çayır tepede oyun oynarız der. Bu sırada Rüstem ağabey bir leğen dolusu domates salçasını getirip meydandaki masaya koyar. Bunun güneş gören ne bir balkonu ne de bahçesi olan Hafize teyzenin olduğunu söyler. Bütün çocuklar bir olup Rafadan Tayfa olarak her türlü yardıma hazır olduklarını söylerler. Daha sonra işe koyulup meydana daha fazla masa getirip mahallelinin salçalarını taşırlar. Hale Basri amcanın salça yapmasına yardım ederken çocuklarda salçaların başında günlerce nöbet tutarlar.

Bir kaç gün sonra Sevim ve Kamil Fatma nineye salçaları kavanozlara koymasına yardım eder. Fatma nine bu salçayla size ne şehriye çorbaları yaparım , kase kase içersiniz der. Şehriye çorbası deyince akıllarına Hayri gelir o nerelerde acaba diye düşünürler. Hayri'nin çığır açacak projesi için Mert, Hayri ve Akın Saadettin ustaya giderler. Hayri salçalar daha çabuk olsun diye üzerlerine güneşi yansıtacak aynalar koyalım der. Saadettin usta bunun çok zor ve tehlikeli olabileceğini söyler. Bunun üzerine Akın biraz düşünüp kendi fikrini söyler. Salça tepsilerinin yerini güneşe göre yeniden değiştirelim der. Bu fikir Saadettin ustanın daha çok hoşuna gider. Hiç zaman kaybetmeden salça tepsilerini güneşin tam geldiği yere taşırlar. Hale ve Sevim düzenli aralıklarla salçaları karıştırırken diğerleri de başında sineklere karşı nöbet tutarlar.

Akın elinde kağıt kalem hesaplamalar yapar. Böylece tepsilerin her biri günde dört saatten fazla güneşin altında kalmıştır. Bu sayede salçalar daha kısa zamanda olur. Bu yöntem bütün mahallelinin hoşuna gider. Kıvamına gelen salçaları kavanozlayıp sahiplerine dağıtırlar. Son kalan büyük boy kavonozun kime ait olduğunu merak ederler. Hale kimin olacak tabi ki bizim deyip onu da eve götürür. Rüstem ağabey işiniz bitti ise Fatma nine sizi Saadettin ustanın dükkanına çağırıyor der. Çocuklar merakla dükkana giderler. Fatma nine ve Saadettin usta birlikte el ele verip çocuklar için bir basketbol sahası hazırlamıştır. Çocuklar bu sürprizi çok beğenirler.