Rafadan Tayfa: Esnaf Dediğin

Rafadan Tayfa: Esnaf Dediğin bölümünde Mahallenin yaramaz çocukları Rafadan Tayfa Hayri hariç gazoz kapağı oyunu oynamaktadır. Akın bütün kapakları kazandığından Mert ve Kamil'in elinde tekrar oynayacak kapakları kalmaz. Onlar aralarında oynaya dursunlar Hayri mahallenin diğer ucundan feryat figan ağlayarak koşmaktadır. Onun o halini gören arkadaşları ne olduğunu çok merak ederler. Arkadaşlarını sakinleştirip neler olduğunu anlatmasını isterler. Hayri kendi baklavacı dükkanlarındaki üç tepsi baklavayı gösteri yapmaya çalışırken yere döktüğünü, babasının zararı telafi edene kadar dükkana gelmemesini söylediğini üzgün bir şekilde anlatır.

Rafadan Tayfa Hikayeleri

Rafadan çocukları Hayri'ye üzülmemesini bu işin üstesinden birlikte gelebileceklerini söylerler. Arkadaşlarının desteğini üzerinde hisseden Hayri'nin keyfi tekrar yerine gelir. Artık sırada zararı nasıl telafi edeceklerini düşünmek kalmıştır. Kamil bir gösteri hazırlayıp mahallede sergilemeyi teklif eder. Bu şekilde toplanan paralarla zarar telafi edilebilecektir. Fakat çocuklar sınav zamanı olduğu için bu fikri uygun bulmazlar. Onlar aralarında fikir alışverişi yaparken Hale yanlarına gelir. Hayri nereye gittiğini sorunca Hale, babasının dükkanda yardım etmesi için çağırdığını söyler. Hayri kendi yerine kız kardeşinin dükkana çağrıldığını duyunca biraz üzülür. Daha sonra tekrar düşünmeye başlarlar. Akın'ın aklına bir fikir gelmiştir. Hayrilerin dükkanında yapılan baklavaların bir kısmını Kamillerin bakkal dükkanında satıp parayı denkleştirmeyi teklif eder. Bu fikir herkesin hoşuna gider.

Hemen işe koyulup hazırlık yapmaya başlarlar. Kamil baklavaların satılacağı tezgahı bir güzel temizler. Hayri gidip Hale ile konuşur. Hale satmaları için baklava hazırlamayı kabul eder. Mert Hayri'ye artık gerisi sana kalmış, bakalım esnaf dediğin nasıl olacak görelim der. Daha sonra Hayri'yi satış için hazırlarlar. Üstüne başına çeki düzen verip Kamil'in babasının şapkasını kafasına takarlar. Artık Hayri tam bir esnaf olmuştur.

Gidip Hale'den hazırladığı baklavaları alıp dükkana getirirler. Siparişleri beklemeye başlarlar. Her telefon çalmasında Hayri heyecanlanır fakat siparişler hep bakkal malzemeleri nedir? Bu iş böyle olmayacak diyen Hayri Kamil'in siparişlerinin yanına bir kutu baklava ekleyip insanları oraya yönlendirmeye çalışır. Bu konuda başarılı olmuştur. Artık baklavalar içinde sipariş gelmeye başlar. Kısa sürede üç tepsi baklava biter fakat kazandıkları para zararı telafi etmeye yetmez. Kamil yarın devam edelim der ama Hayri başladığı işi bitirmek niyetindedir.

Hale'den biraz daha baklava alıp satmak ister. Hale baklavaları gönderir fakat gelen giden olmaz. tam bu sırada Hale yanlarına gelir. Hayri ona baklava satmak ister ama Hale ekmek almaya gelmiştir. Hale gönderdiği baklavaları satabilecek mi merak etmektedir. Hayri ben tam bir esnafım tabi ki satarım der. Dört tepsi baklava ellerinde kalmıştır. Kara kara düşünürken Akın'ın aklına yine bir fikir gelir. İnsanlar burada baklava olduğunu nereden bilecek biraz tanıtım yapmalıyız der. Bunun üzerine Akın ve Mert kartonlara yazdıkları ilanlarla sokaklarda dolaşıp tanıtımını yaparlar. Telefon yeniden çalmaya ve sipariş almaya başlarlar.

Ertesi gün çocuklar yine sokakta gazoz kapağı oynarken Hayri elinde bir tepsi baklava ile gelir. Babasının kendisini affettiğini bu baklavayı da teşekkür için kendilere getirdiğini söyler. Arkadaşları bu duyduklarına çok memnun olurlar.