Rafadan Tayfa: Maket Ev

Rafadan Tayfa: Maket Ev bölümünde Hayri ve Kamil mahalledeki eski kamyonetin üzerinde korsancılık oynamaktadır. Hayri kaptan Kamil'de tayfası olmuştur. Çocuklar gemiyle okyanusta hazine avına çıkmış korsan olduklarını hayal ederler. Yumak'ta oyunlarına dahil olur fakat çok geçmeden Hayri'nin mendilden yaptığı bayrağını alıp kaçar. Oyuna kendilerini kaptırdıkları sırada sokağın başından Mert onlara seslenir. Size bir sürpriz hazırladım, az bekleyin sakın peşimden gelmeyin diye seslenir. Fakat Hayri ve Kamil ne dediğini bir türlü anlayamazlar. Mert'in gizemli bir şeyden bahsettiğini zannedip soluğu Mertlerin evinde alırlar.

Rafadan Tayfa Hikayeleri

Kapıyı onlara Akın açar. Hayri Mert'in gizemli bir şeylerden bahsedip gittiğini, o yüzden gizemi çözmek için geldiklerini söyler. Akın anlattıklarına bir anlam veremez fakat durum onuda düşündürmeye başlamıştır. Mert'in geldiğinden beri terasta bir şeylerle uğraştığını, garip bir hali olduğunu söyler. İyice meraklanan çocuklar hemen terasa çıkarlar. Gördükleri şey karşısında hepsi de şaşkına döner. Mert oturdukları apartmanın birebir aynısı maketini yapmıştır. Öyle ki apartmanın içine arkadaşları ve kendisinin maketlerini de yerleştirmiştir. Çocuklar merakla maketi incelemeye başlarlar. Maketin önündeki kapağı açıp içindeki kendi maketlerini görürler. Kamil gizem bunun neresinde diye sorunca düşünmeye başlarlar. İlk önce Kamil kendi fikrini anlatmaya başlar. Maketteki çocuklar kendi aralarında yeni keşfettikleri çevre dostu yakıtın formülünün çalındığını onu kimin çalmış olabileceğini düşünmektedirler der. Bu fikre Akın ve Hayri çok gülerler. Bunun çok saçma olduğunu söyleyince Kamil kızar. Ne güzel çözüyordum gizemi diye çıkışır.

Daha sonra Hayri gizem hakkındaki fikrini sunar. Maketteki çocuklar kendi aralarında nadir bir ağaçta yetişen bir sepet kirazın nereye kaybolmuş olabileceğini tartışıyorlar der. Onun fikrinin daha saçma olduğunu düşünen Akın ve Kamil katıla katıla gülmeye başlar. Bu kez de Hayri sinirlenmeye başlar. Hayri ve Kamil kendi aralarında kimin fikri daha saçma, kiminki daha mantıklı tartışması yapmaya başlarlar. Akın araya girip ikisinin hayalini beraber kulanıp bir fikir ürettiğini söyler ve anlatmaya başlar. Maketteki çocuklar kendi keşfettikleri çevre dostu yakıtın çalındığını, bu yakıtın özel bir ağaçta yetişen kirazlardan yapıldığını konuşmaktadırlar der.

Onlar hayal güçleri ile fikirler üretirken bir anda Mert gelir. Sürprizini bozdukları için onlara kızar. Hayri gizemi çözmek üzere olduklarını söyleyince Mert ne gizemi, gizem falan yok der. sadece sizin için sürpriz maket yaptım der. Amcasının yanında marangozluğu iyice öğrenen Mert Basri amca ve Yumak'ın da tahtadan maketlerini maket evin terasına yerleştirir. Bu maket bittikten sonra hep birlikte bütün mahallenin maketini yapacağız deyince çocukların hepsi sevinirler.